20
Mai
2017
|
10:12
Europe/Amsterdam

Barna fortjener dagslys!

Dagslys betyr langt mer for barns læring, enn folk flest aner.

Vi tilbringer 90 prosent av tiden innendørs. Ikke rart innemiljø betyr mye for barns helse.­­ Forskningen er tydelig på at rikelig tilgang på dagslys, gir økt søvnkvalitet, mer energi og en følelse av velvære. Derfor bør vi være opptatt av at barn får mest mulig dagslys.

Mindre kjent er det at elever som får rikelig tilgang på dagslys presterer bedre på skolen. En amerikansk undersøkelse dokumenterer at elever presterer mellom 7-18 prosent bedre i skoler med godt dagslys. Det lønner seg altså å oppfordre barna til å sette seg ved vinduet, det være seg på skolen eller i hjemmet.

En mulig årsak til at dagslys gir økt læring, er at barn som får mye dagslys sover bedre. En studie blant voksne viser at folk med vindusplass på jobb sover 46 minutter lenger hver natt, enn de som ikke har tilgang på dagslys på arbeidsplassen. De oppgir dessuten at de har bedre livskvalitet og mer overskudd til å trene. Med økt søvn får man altså mer energi, som igjen trolig gir bedre resultater, på jobben eller på skolen.

I så måte bør det bekymre så vel foreldre som lokalpolitikere, at tilgangen på dagslys er svak i mange norske skolebygg. Dessverre blir tilgangen på dagslys ofret på miljøets alter. I streben etter å bygge energieffektivt og kompakt, taper alt for ofte dagslyset, skal man tro en forskningsrapport fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Som verdens største vinduprodusent, vet VELUX Gruppen godt hva dagslys kan bety for folks helse og velvære. Takvinduer gir dobbelt så mye lys som tradisjonelle fasadevinduer, og kan være et av flere virkemidler skoler kan ta i bruk for å gi barna våre rikelig tilgang på lys og luft.

Slik vi ser det, bør rikelig dagslys være et viktig kriterium ved bygging av nye skolebygg. Ikke bare vil det gi bedre skoleprestasjoner, men også lette humøret og gi mer energi til barna. Det fortjener barna!

Torgeir Øverås

Daglig leder VELUX Norge

 

Om VELUX Gruppen

VELUX Gruppen skaper bedre bygninger med dagslys og frisk luft gjennem taket. Produktporteføljen består av et bredt sortiment av takvinduer og vinduer for flate tak. I tillegg tilbyr VELUX Gruppen ulike typer solskjerming og dekorasjon, rulleskodder, innbygningsprodukter og produkter til fjernbetjening. VELUX Gruppen som har produksjonsselskaper i 11 land og salgsselskaper i nesten 40 land, eier globalt et av de sterkeste brands i byggevareindustrien og selger sine produkter i nesten hele verden. Det er ca 9 500 ansatte, derav 15 i Norge. VELUX Gruppen har hovedkontor i Hørsholm nord for København og produkssjon-, administrasjon- og utviklingsavdelinger fordelt i hele Danmark. VELUX Gruppen er eid av VKR Holding A/S, et fonds- og familieeid aksjeselskap. Du kan lese mere på velux.no.