26
Oktober
2016
|
09:56
Europe/Amsterdam

Bolig for fremtiden

Sammendrag

I Rogaland er det bygd energieffektive aktivhus med takvinduer fra VELUX. Nå har byggeprosjektet blitt hedret med verdens første aktivhus-utmerkelse.

Det første aktivhuset i Norge sto ferdig bygd på Sandved Vest i Sandnes i 2011. Den gangen sto daværende næringsminister Trond Giske for den høytidelige åpningen. I dag, fem år senere, har hele verden fått øynene opp for prosjektet, og nylig ble boligen hedret med diplom og hederlig omtale av den internasjonale bransjeforeningen The Active House Alliance.– Det er fantastisk å få denne anerkjennelsen, sier administrerende direktør Torgeir Øverås i VELUX Norge.– En slik utmerkelse betyr at VELUX og våre samarbeidspartnere blir lagt merke til internasjonalt og at våre løsninger for energioptimalisering, komfort og inneklima er blant verdens beste, sier han.

 

Opptatt av komfort

Boligen i Sandnes er ett av totalt 21 aktivhus over hele verden som ble vurdert i konkurransen. Det danske hotellet Green House Solution på Bornholm ble kåret som vinner, mens huset i Sandnes var et av tre europeiske aktivhus som fikk hederlig omtale. En bredt sammensatt internasjonal jury sto bak kåringen, og i sin vurdering tok de blant annet hensyn til energibruk, lys- og lydforhold, ventilasjon og oppvarming – og ikke minst: hvordan det er å bo og leve i huset.

– Det spesielle med såkalte aktivhus er at vi er opptatt av mer enn bare å måle energiforbruket. Et aktivhus skal selvfølgelig oppfylle visse miljøkrav, men det skal også være komfortabelt og godt å bo i. Det er utarbeidet et målesystem for aktivhus som i tillegg til visse miljøkrav, også omfatter krav til komfort. Her spiller antall vinduer og størrelsen på disse en viktig rolle, sier Torgeir Øverås.

I aktivhuset på Sandved Vest er det en utstrakt bruk av vinduer som trekker dagslyset inn i boligen. Vinduene styres automatisk slik at man til enhver tid kommer hjem til en bolig med friskt og behagelig inneklima – uansett årstid. Det er brukt såkalte intelligente vinduer med solavskjerming som sørger for at huset ikke blir overopphetet i varme perioder. De store vindusflatene gir god kontakt med naturen utenfor, noe som skaper en lys og luftig atmosfære i boligen.

– I Norge er vi avhengig av god ventilasjon, så lys og luft er viktige stikkord for oss i VELUX. Det å komme frem til gode løsninger med lavt grensesnitt og optimal brukervennlighet er viktig for menneskers bokvalitet og noe vi hele tiden jobber for å forbedre, sier han.

 

Rivende utvikling

Aktivhuset på Sandved i Rogaland går under navnet Isobo Aktiv og firmaet Jadarhus er byggherre. Så langt har VELUX vært involvert i byggingen av seks rekkehus og tre eneboliger som har fått betegnelsen aktivhus og Øverås er positiv til veien videre.

– Dagens boligmarked er inne i en rivende utvikling og i tiden fremover vil vi forhåpentligvis se flere aktivhus-prosjekter i Norge. VELUX ønsker å være en pådriver overfor byggebransjen når det gjelder å bygge smartere og mer energiøkonomisk. Dette gjelder ikke bare nybygg, men også når man skal rehabilitere eksisterende boliger. Vi ønsker å ta hensyn til menneskene som bor i boligene og har troen på at folk ønsker en kombinasjon av både energiøkonomiske og komfortable løsninger på hjemmefronten. Der har vi helt klart en rolle å spille, sier Torgeir Øverås.

«Våre løsninger for energioptimalisering, komfort og inneklima er blant verdens beste.»
 
Torgeir Øverås, adm.dir. i VELUX
«VELUX ønsker å være en pådriver overfor byggebransjen når det gjelder å bygge smartere og mer energiøkonomisk.»
Torgeir Øverås, adm.dir. i VELUX
Om VELUX Gruppen

I 75 år har VELUX Group skapt et bedre bomiljø for folk rundt om i verden; ved å gjøre mest mulig ut av dagslys og frisk luft gjennom taket. Vårt produkt program omfatter takvinduer og overlys moduler, samt en rekke dekorative solskjermingsprodukter, rulleskodder, installasjonsløsninger og intelligente hjem løsninger. Disse produktene bidrar til å sikre et sunt og bærekraftig inneklima, for arbeid og læring, for lek og glede. Vi jobber globalt – med salg og produksjon i mer enn 40 land og med rundt 9500 ansatte på verdensbasis. VELUX Group eies av VKR Holding A/S, et aksjeselskap heleid av stiftelser og familie. For mer informasjon, besøk www.velux.com.