28
Januar
2022
|
11:11
Europe/Amsterdam

Innred et effektivt hjemmekontor – her er fem gode råd du ikke kjente til

Sammendrag

Har du blitt glad i å jobbe hjemmefra? Da er du ikke alene. En undersøkelse fra OsloMet viser at stadig flere benytter seg av hjemmekontor i Norge. Hvordan du innreder hjemmekontoret kan påvirke både humøret og effektiviteten din. To eksperter gir deg fem enkle råd til et godt arbeidsmiljø i hjemmet.

I 2017 hadde 35 prosent av ansatte mulighet til å jobbe hjemmefra. Etter pandemiens inntog ser vi tegn til varige endringer i arbeidsvaner blant norske ansatte. 52 prosent av arbeidere oppga i 2021 at de hadde mulighet til å jobbe hjemmefra. Av disse jobbet to tredjedeler en eller flere dager fra hjemmekontor, viser en undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet.

De praktiske fordelene ved å jobbe hjemmefra er tydelig for mange. Men det sosiale livet på kontoret, sparringen med kolleger og effektiviteten kan være vanskelig å finne hjemme. Heldigvis kan man med få, enkle triks gjøre mye for å sikre et godt arbeidsmiljø også på hjemmekontoret.

Feng Shui-ekspert, Rebekkah Leve og arkitekt Lone Feifer som jobber med bærekraftige bygg i VELUX deler sine konkrete råd for innredning av hjemmekontoret, slik at kan sikre best mulig effektivitet.

1.       Ikke sitt med ryggen til døren.

Underbevissthet spiller en rolle når du skal føle deg tilpass og trygg på din arbeidsplass. Derfor kan plasseringen din i forhold til rommets innredning gjøre en forskjell. Du skal helst unngå å sitte med ryggen til døren:

– Vi har det best når vi er trygge. Når du sitter med ryggen til døren, vet du ikke hva som kan komme mot deg. Det gir en langt bedre arbeidsro dersom man unngår dette. Vi skal helst ikke bli overrasket når vi konsentrerer oss. Det handler om våre naturlige urinstinkter, sier Feng Shui-ekspert Rebekkah Leve, som er forfatter, foredragsholder og grunnlegger av utdannelsen Intuitiv Feng Shui.

2.       Skrivebordet skal vende mot vinduet.

Dagslys er avgjørende i innredningen av et hjemmekontor. I vintermånedene er dagslyset også svært begrenset i løpet av dagen. Da gjelder det å utnytte det lille vi har av dagslys, spesielt når vi skal konsentrer oss gjennom en hel dag.

– Stadig flere oppdager hvor viktig naturlig lys er i et rom. Dagslyset påvirker vårt humør og vår konsentrasjon. Altså både vår lyst til og vår mulighet til å levere et godt stykke arbeid. Energien forsvinner fort fra et rom, hvis det er mørkt. Derimot trives energi i et rom som er fylt med dagslys. Energien i rommet løfter energien hos dem som befinner seg i det. For å få mest mulig lyspåvirkning må man oppsøke dagslyset. Derfor plasseres et skrivebord best ved siden av eller under et vindu, sier programdirektør for bærekraftige bygg i VELUX, Lone Feifer.

3.       Innred ditt kontor med symboler.

Å innrede hjemmekontoret med symboler kan også hjelpe deg når du jobber hjemmefra. Det handler om noe så enkelt som motivasjon.

– Du blir mer motivert om du har et mål du arbeider mot. Symbolet skal derfor vise noe som du ønsker å oppnå. Det kan være en premie du ønsker å få eller et bilde av en ferdig forside på prosjektet du skriver på. Symboler er gode til å skape motivasjon, forklarer Rebekkah Leve.

4.       Planter, planter, planter. 

– Planter spiller en rolle i mange nordmenns hjem, og det er det en god grunn til. Planter gir liv til et rom, også på hjemmekontoret.

Slik som lys er viktig for å skape glede i et rom, skaper planter det samme. Planter er levende og har bruk for lyset i rommet på samme måte som oss selv. De gir liv til et rom, som indirekte skaper glede i hverdagen og arbeidet, sier Feifer fra VELUX.

5.       Dyrk dine yndlingsfarger.

Fra et Feng Shui-synspunkt er farger også viktige i arbeidsrommet. Farger har en stor betydning for energien i et rom, og gode arbeidsrutiner avhenger av energien man omgir seg med. Derfor skal man ikke være redd for å benytte seg av utradisjonelle farger på sitt kontor om det er disse man er glad i:

– Det handler om å innrede sitt kontor med ting og farger som man liker å se på hver dag. Det gir en energi som utløser arbeidsglede og effektivitet, som noen mennesker kanskje finner lettere på kontoret, forteller Feng Shui-eksperten Rebekkah Leve.