13
Mai
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kunnskap gir salg

Han merket godt krisen på slutten av 80-tallet og ved århundreskiftet, men denne gangen har han en sammensetning av oppdrag som holder krisen fra livet i overskuelig framtid. Å kurse alle tømrerne i å montere takvinduer er en del av mottiltakene.

Bygg- og tømrermester Kjetil Bue har drevet sin byggmesterbedrift K. Bue AS i Oslo siden 1982. Under bankkrisen på slutten 80-tallet fikk bedriften svi, som de fleste andre. Og under ”dot.com-krisen” i 2000 reiste han på ferie med fulle ordrebøker og kom hjem til tomme. Da ble det bare en liten dupp i markedet, men han har siden vært svært bevisst på hvilke typer oppdrag de tar, og hvilken kompetanse de ansatte skal ha.– Vi har bra med arbeid fram til ferien og ser lyst på situasjonen.  Jeg ser at det kommer en del etter ferien også. Vi jobber mye med serviceoppdrag og mindre reparasjoner og er ikke så ømfintlige for svingningene i markedet. Reparasjoner etter innbrudd er også sikre oppdrag. Dessuten tror jeg vi har greid å legge igjen en del visittkort i form av godt arbeid.– Vi har montert takvinduer med jevne mellomrom, men nå har vi fått i oppdrag å skifte ut 80 takvinduer i den gamle bebyggelsen i Nydalen. Da var det viktig å benytte anledningen til å sende samtlige medarbeidere i bedriften på monteringskurs hos VELUX. Dette kurset burde vi helt klart tatt tidligere – så nyttig var det.– Vi vet ennå ikke hvilke medarbeidere som skal utføre dette oppdraget, men det er viktig å gå inn i slike problemstillinger med å øke kompetansen, sier Bue.– Vi liker å være i forkant slik at vi ikke gjør feil og får reparasjoner i ettertid. Dessuten er kurset et hyggelig sosialt avbrekk i hverdagen ettersom alle medarbeiderne deltok på det samme kurset.– Det er lurt å ta et kurs hos VELUX for å være klar for slike jobber. Løsningene for VELUX takvinduer er veldig forseggjorte og har gjennomtenkte løsninger. Deres produkter er mye mer tilpasset i detaljene enn noe annet produkt vi benytter. Derfor er det også viktig å ta kurset for å lære teknikken og tanken bak.– Det er ikke vanskelig å montere takvinduer, men etter kurset kan vi utføre arbeidet på en mer effektiv måte.– Det er fristende å se mer på montering av takvinduer. Dette er nemlig et område det er mulig å tjene penger på, sier Bue, som har flere jobber med takvinduer på gang.

 

Gratis kurs– Markedet er tøft om dagen og det er ingen tvil om at våre dagskurs er kompetansehevende, sier teknisk ansvarlig Lasse Fagerås i VELUX.– Vi kjører kurs to dager i uka det meste av året. I juni, juli og august regner vi med at håndverkerne vanligvis har så mye å gjøre at de ikke har tid til å gå  på kurs. Men hele året ellers kjører vi dagskurset.– På kurset gjør deltakerne alt fra å skjære hull i undertaket til å montere alle produktdetaljer til ferdig montert vindu. Vi har nå også lagt inn montering av hjelpesperre i kurset slik at deltakerne lærer å montere to vinduer tett inntil hverandre med vår standardiserte løsning.– Jeg synes det er veldig viktig å ta slike kurs. Med økt kompetanse er det lettere å selge seg inn hos kundene. Dessuten koster reklamasjoner veldig mye. De går rett på bunnlinjen og må unngås. Dessuten er monteringskurset gratis og inkluderer lunsj, avslutter Fagerås.