01
Juni
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Solcellelampe

Studentdesignet solcellelampe skal gi lys til flere​I fjor iverksatte VELUX Group og Little Sun en global konkurranse blant designstudenter om å lage en solcellelampe som kan gi rent, pålitelig og rimelig lys til noen av de 1,2 mrd. menneskene som lever uten tilgang til elektrisitet. Vinnerne ble to argentinske industridesignstudenter og lampen settes i produksjon for å gi lys til mennesker i tre afrikanske land.

Little Sun er et veldedig prosjekt som produserer en solcellelampe med samme navn. Når et eksemplar kjøpes i et vestlig land, blir et annet tilgjengelig i utviklingsland til sterkt rabattert pris. Etter lanseringen i 2012 er det solgt over 200 000 lamper, hvorav rundt halvparten i utviklingsland. I forbindelse med VELUX Groups 75-årsjubileum ble det i fjor inngått et samarbeid med Little Sun, herunder konkurransen "Natural Light". Der ble designstudenter invitert til å utvikle en spesialversjon av solcellelampen.

Produseres i 14500 eksemplarer

Totalt 172 designforslag fra 65 land ble sendt inn. Nå har en jury bestående av internasjonalt anerkjente designere valgt designforslaget til Mariana Arando (22) og Luca Fondello (23) som studerer industridesign ved universitetet i Buenos Aires. Lampen skal produseres i 14500 eksemplarer og distribueres av Plan International til mennesker i Zimbabwe, Zambia og Senegal som ikke er tilknyttet elektrisitetsnett.

Mikrolån

Distribusjonsprogrammet har mange likhetstrekk til mikrolånkonseptet, der det gis små lån til mennesker uten kredittverdighet slik at de kan starte egen virksomhet. Utvalgte personer og lokalsamfunn skal motta gratis eksemplarer av lampen som de kan selge videre. Salget gir profitt til dem selv og kapital til å kjøpe flere lamper for å etablere og drive virksomheten videre.

Her kan du se en video om vinnerforslaget: https://www.youtube.com/watch?v=dcLBnavEwZU&feature=youtu.be
For mer informasjon:

www.littlesun.com

www.littlesun.com/press

facebook.com/ilovelittlesun

twitter.com/littlesun
 

Om VELUX Gruppen

VELUX Gruppen skaper bedre bygninger med dagslys og frisk luft gjennem taket. Produktporteføljen består av et bredt sortiment av takvinduer og vinduer for flate tak. I tillegg tilbyr VELUX Gruppen ulike typer solskjerming og dekorasjon, rulleskodder, innbygningsprodukter og produkter til fjernbetjening. VELUX Gruppen som har produksjonsselskaper i 11 land og salgsselskaper i nesten 40 land, eier globalt et av de sterkeste brands i byggevareindustrien og selger sine produkter i nesten hele verden. Det er ca 10.000 ansatte, derav 15 i Norge. VELUX Gruppen har hovedkontor i Hørsholm nord for København og produkssjon-, administrasjon- og utviklingsavdelinger fordelt i hele Danmark. VELUX Gruppen er eid av VKR Holding A/S, et fonds- og familieeid aksjeselskap. Du kan lese mere på velux.no.