09
November
2021
|
11:13
Europe/Amsterdam

Sov godt hele høsten og vinteren med søvnekspertens 5 tips

Lufting og sollys påvirker søvnen din.

Når det blir kaldere synes mange det er vanskeligere å sovne. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å få nattsøvnen tilbake, forklarer søvnekspert Mikael Rasmussen.

Hvordan vi sover kan variere mye gjennom året. En svensk studie tyder på at folk har større søvnproblemer og sover kortere om høsten.

En av grunnene til dette er at flere har vinduet lukket når det blir kaldere, sier Lone Feifer, programdirektør for bærekraftig produksjon i VELUX. 

– Det er ikke optimalt for inneklimaet å bare lufte ut når været er bra. Dessverre ser vi at færre lufter ut om høsten og vinteren. Ved å åpne vinduer og dører skaper vi et sunnere inneklima, som er viktig for helsen og søvnrytmen vår. Vi trenger frisk luft hele året, fortsetter Feifer.

Hun får støtte av søvnekspert Mikael Rasmussen, som har gitt råd om søvn i over 20 år.

– Det kan være vanskelig å få gjort, men anbefalingen er alltid å lufte ut fem ganger om dagen, spesielt på soverommet. Høstværet er kaldere, men luften er frisk, og søvnen vår har godt av det, sier Rasmussen.

Her er Rasmussens fem beste tips for en bedre natt søvn:

5 tips for å sove godt på høsten og vinterhalvåret

1. Prioriter søvn

Det kan være fristende å være oppe hvis du ser på en god serie og bare en episode mangler. Men hvis du vil forbedre søvnen din, bør du prioritere det. Se om du kan fortelle deg selv at søvnen din er viktigere. Selvfølgelig er det lettere sagt enn gjort når du er oppslukt i en serie. Noen ganger går det greit, og kroppen din funker fint uten 7—9 timers søvn. Skal du dog komme inn i en god søvnrytme bør man prioriter søvn, både i helger og hverdag.

2. Ha riktig temperatur i soverommet

Det er ikke én temperatur som er perfekt for alle, men for de fleste er den mest optimale temperaturen i soverommet cirka 18 grader. Det viktigste for temperaturen er at soverommet ditt er kaldere enn resten av hjemmet. Når du kommer inn på soverommet bør du kunne føle temperaturforskjellen – nesten lukte den. Det vil aktivere søvnhormonene og gjøre det lettere å sovne.

Med VELUX App Control har man mulighet til å styre alle VELUX INTEGRA® takvinduer, persiennene og lukkemekanismer ved hjelp av telefonen. Ved å åpne vinduer og slipe frisk luft inn, eller trekke for persiennene vil man enkelt kunne styre klimaet i alle rom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mengden dagslys er viktig for søvnen. Husk den daglige ventilasjonen – hele høsten og vinteren.

3. Få en god nattrutine

Det blir lettere å sovne hvis du gjør deg klar til å sove om kvelden. Hjernen og kroppen din skal forstå at nå er det på tide å sove. Du kan gjøre dette ved å ha en rutine før du legger deg. Se om du kan finne en liten aktivitet som forbereder hjernen din på søvn. For eksempel kan du lese en bok eller gå en tur. Du bør definitivt holde deg borte fra telefonen, da den vil få deg til å produsere mer dopamin som holder deg våken.

4. Få rikelig med sollys i løpet av dagen

I løpet av dagen er det viktig å få så mye lys som mulig, så utnytt de mulighetene du har. Kom deg ut når du kan ila. dagen og plasser deg i nærheten av vinduer som gir naturlig lys derosm du har hjemmekontor. Hvis du kunne tenke deg å få mer dagslys inn i hjemmet, er takvinduer veien å gå. Et takvindu gir minst dobbelt så mye lys som vanlige vinduer, og kan sikre at dagslyset kommer helt ut i alle hjørner.

Soverommet ditt bør til gjengjeld være helt mørkt når du trenger å sove. Derfor er det en god ide at soverommet ditt har blendingsgardiner da mørket aktiverer søvnhormonet melatonin.

5. Hold deg til faste sengetider

Når du legger deg til samme tid hver dag, både i helger og i hverdager, vil det bli lettere å sove. Kroppen og hjernen vil over tid gjenkjenne rutinene dine og bli vant til at nå er det på tide å sove. Hvis du likevel ikke får sove, selv om du har fulgt alle rådene, stå opp fra sengen. Du bør generelt ikke ligge for lenge i sengen. Du bør sørge for at hjernen din kobler sengen til et sted hvor du sover.