16
Mai
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

VELUX nominert til EUs miljøpris

VELUX Gruppens forsknings- og utviklingsprosjekt Model Home 2020 er nominert til EU-kommisjonens prestisjefylte miljøpris, Sustainable Energy Europe Award 2012. Prosjektet har vært inspirasjonskilde for flere norske aktivhus.

​ VELUX Model Home 2020 er et av 25 nominerte prosjekter til årets kåring av det mest bærekraftige prosjektet i Europa. Model Home 2020 er nominert i klassen for bolig.

Prisen deles ut i Brussel 19. juni i forbindelse med EU Sustainable Energy Week.

– Vi har arbeidet med Model Home 2020 de siste fire årene. Hensikten er å studere hvor god energieffektivitet som kan kombineres med et godt inneklima basert på dagslys og frisk luft. De siste målingene viser at vi kan bygge hus med eksisterende produkter og samtidig oppfylle energikravene i 2020, sier prosjektdirektør Lone Feifer i VELUX Gruppen.

Bærekraftig teknologi

De nominerte prosjektene er eksempler på bærekraftig bruk av energi, og skal tjene som inspirasjonskilde for andre aktører i byggebransjen. Model Home 2020 bygger på aktivhusprinsippene. I dem er det vesentlig at bygningene bør tilføre mer energi enn de forbruker.

Kåringen av de fem kategorivinnerne blir et av høydepunktene i EUs Sustainable Week. Denne uken vil hundrevis av bedrifter og organisasjoner samle seg om bærekraftige løsninger i EU. I den sammenheng vil det også bli arrangert et symposium om aktivhus.

EU-kommisjonens pris for bærekraftige prosjekter ble første gang delt ut I 2006.

I Model Home 2020 har VELUX Gruppen bygget seks demonstrasjonshus med den ypperste teknologi som er tilgjengelig i markedet i dag. Disse bygningene er bygget i Danmark, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Storbritannia.

Det danske prosjektet ”Bolig for livet” var vært inspirasjonskilde for flere prosjekter i Norge. Jadarhus leverte høsten 2011 typehuset Isobo Aktiv i Sandnes bygget på aktivhustankegangen.

Framtidens Aktivhus i Stjørdal er det prosjektet som så langt har fulgt intensjonene i Model Home 2020 tettest. Deres første hus åpnet i mars 2012.

 

Nærmere opplysninger:

Siri Sundby, VELUX Norge AS,

telefon 22 51 06 08, epost: siri.sundby@velux.com

 

Bildemateriell fra et par av de internasjonale prosjektene og f. eks. Framtidens aktivhus i Stjørdal kan lastes ned fra www.randex.no/velux

Informasjon om symposiet om aktivhus finnes her:

http://activehouse.info/join-us/active-house-alliance/symposium-seminars